Gå til innhold Gå til navigasjon

Hagevanningsrestriksjoner for Syltomtjern vannverk

Publisert:  

Det innføres fra 25.05.18 hagevanningsrestriksjoner for Syltomtjern vannverk på Setskog.

Hagevanning tillates kun fra kanne eller håndholdt slange med påmontert spredemunnstykke, på kveldstid i perioden fra kl. 18.00 til kl. 21.00. Det er ikke tillatt å vanne med spreder. Tiden utenom disse tidene trenger vi til å fylle opp våre høydebasseng og for å gi brønnene våre nødvendig produksjonspause.

Syltomtjern vannverk henter råvann fra 6 grunnvannsbrønner rundt Damtjern. Når det er tørt over lengre tid slik som det har vært nå merkes det godt at vanntilsiget til brønnene er lavere enn vanlig. Lavt vanntilsig i kombinasjon med lite nedbør i sikte og høyt forbruk (som følge av hagevanning og vannlek) medfører at vanningsrestriksjoner må innføres.

Råd om hagevanning

Informasjon om riktig vanning som kan føre til et fornuftig forbruk, og samtidig gi plantene bedre livsvilkår.

Gode råd om hagevanning:

  • Plenen din er robust og tåler tørke. Du bør prioritere blomster og busker.
  • Pass på at utendørs kraner ikke står og lekker.
  • Juster opp knivene på gressklipperen slik at gresset ikke klippes for langt ned. Da tåler det bedre sol og tørke og blir ikke så fort tørt/brunt.
  • Vann i overskyet vær og gjerne under eller etter et regnvær. (De fleste regnskyll om sommeren gir ikke nok vann til ei rotbløyte).
  • Ei rotbløyte vil si 2-3 cm vann.
  • Andre vannkrevende aktiviteter som bilvask, vask av husfasader og lignede bør ikke gjøres i utrengsmål. Innrett arbeidet på en måte som krever minst mulig vannforbruk.

Eksempel på vannforbruk på en familie på 4

En familie på 4 bruker i gjennomsnitt ca 500-600 liter vann pr døgn. Dersom du har en hagespreder med normalt trykk i 3-4 timer tilsvarer dette et vannforbruk på 2500-3000 liter, altså 4-5 ganger normalt husholdningsforbruk.