Gå til innhold Gå til navigasjon

Miljøsatsingen blir lagt merke til

Publisert:  Av: Alette Eldøy

Jonas Gahr Støre framhevet Aurskog-Høland kommune da han viste til kommuners klimakutt. Våre klimasatsinger har ført til en reduksjon i klimagassutslippene på 20 prosent.

Klima er viktig for mange i høstens kommunestyre- og fylkestingsvalg, og en kampsak for flere politiske partier.
Arbeiderpartiet har sett på utslippstall fra Miljødirektoratet, og Støre skryter av Aurskog-Høland kommune, hvor utslippene er kuttet med 20 prosent.
– Dette viser at klima er en viktig sak i en kommunevalgkamp. Da er vi avhengige av ordførere som snur hver stein for å bidra til kutt i klimagassutslipp, slik Roger gjør i Aurskog-Høland. 20 prosent kutt på to år er imponerende, sier Jonas Gahr Støre til Indre Akershus Blad via sin pressekontakt.
Han trakk også fram Aurskog-Høland under debatten med Erna Solberg på utestedet Blå i Oslo forrige uke.

Bred politisk enighet

Det er en bred politisk enighet om å tenke miljø blant lokalpolitikerne i Aurskog-Høland kommune, og dette arbeidet har pågått lenge.
– Den første miljø- og klimaplanen kom i 2009, og det var da man startet tankegangen rundt bioenergi. Klimaplanen ble enstemmig vedtatt i 2018, og sier blant annet at det skal gode argumenter til for at kommunen ikke skal kjøpe nullutslippsbiler i framtida, sier Evjen til Indre Akershus Blad.
Han understreker at miljøkompetansen er høy i Aurskog-Høland kommune.
– I administrasjonen er det blitt prioritert å ha kompetanse på miljø og klima, og det er en styrke for oss politikere, sier Evjen.


Massivtre, solceller og solfangere


Reduksjonen i utslippene kommer blant annet av at vi har bygget én klimavennlig skole bygd i massivtre med solceller og solfangere. Vi har lokalt produsert bioenergi, og vi har lagt til rette for ladeinfrastruktur for elbiler.
– Vi har også fokus på kortreist mat, som Stuttreist & Himlaga er en del av, hvor vi vil få fram lokale leverandører. I tillegg har vi hatt møter med landbruket for å se på klimaløsninger, og har et pilotprosjekt med IFE hvor man skal prøve ut energisparing – for å nevne noe, sier Evjen.