Gå til innhold Gå til navigasjon

Sammen om sentrum

Publisert:  Av: Alette Eldøy

Hvordan skal Bjørkelangen sentrum se ut i fremtiden, spurte vi. Det var det mange som hadde en mening om, og 60 engasjerte innbyggere møtte opp da Aurskog-Høland kommune og Regionalpark Haldenkanalen inviterte til workshop Bjørkelangen.

Foto: Javier Berrocal

– Vi hadde i første omgang et ønske om å samle de viktigste aktørene og få innspill til stedsutvikling av Bjørkelangen, sier Svein Hoelseth, samfunnsplanlegger i Aurskog-Høland kommune. 

VISTE VEI: Svein Hoelseth, samfunnsplanlegger i Aurskog-Høland kommune, tok alle med på en omvisning i sentrum.

Kommunen og Haldenkanalen hadde med seg Snøhetta, som bidro til workshopen. Målet med workshopen var på sikt å komme frem til en felles visjon og målsetninger om Bjørkelangen sentrum.

– Det var en vellykket dag, hvor det kom fram mange gode ideer og nye muligheter for sentrum. Mange våget å tenke nytt, forbi sin egen rolle, og å tenke stort. Det gjorde det ekstra spennende, sier Hoelseth.

Ulike aktører på Bjørkelangen ble invitert til workshop, og vi fikk med oss 60 politikere, grunneiere, gårdeiere, næringslivet, representanter fra kulturlivet, velforening, borettslag, unge og gamle møtte opp.

Rundtur i sentrum

Dagen startet med oppmøte i Tusenårsparken, hjertet i sentrum, før Hoelseth tok oss med på en vandring rundt i sentrum.

– Hva skal til for å få et levende og attraktivt sentrum? Hvordan kan det bli mer oversiktlig, og hvordan kan vi lede folk inn i sentrum? Skal vi ha krav til hvordan bygningene i sentrum skal se ut, spurte Hoelseth.

Så gikk turen inn på rådhuset og kommunestyresalen hvor Inger Hegna, kommunedirektør i Aurskog-Høland kommune, og Trygve Tamburstuen, styreleder i Regionalpark Haldenkanalen, ønsket velkommen, etterfulgt av ulike innlegg fra arkitekter, samfunnsplanleggere og intresseorganisasjoner, og en workshop som involverte alle deltakerne.

– Snøhetta ledet arbeidet med workshopen med et godt og utprøvd opplegg. Det ble stor aktivitet rundt gruppebordene, forteller Hoelseth.

Videre arbeid

Ut fra workshopen skal Snøhetta lage en rapport som vil danne et grunnlag å jobbe videre for en god og riktig utvikling av kommunesenteret.

– Visjonen og målsetningene fra workshopen vil danne basis for den videre utviklingen av Bjørkelangen sentrum. Vi skal ha et høyt ambisjonsnivå, og vi trenger våre politikere som pådrivere, lokal entusiasme og begeistring for endring for å få en god og gjennomarbeidet områdeplan for Bjørkelangen sentrum, sier Hoelseth.

Kommuneplanen med arealdel og kommunens klimaplan vil legges til grunn for arbeidet.

Rapporten vil være klar før jul og vil bli lagt ut på kommunens hjemmesider.