Gå til innhold Gå til navigasjon

Vanningsrestriksjoner innføres for Store Langsjø vannverk

Publisert:  

Som følge av langvarig tørt vær, synkende vannstand i kilden og lite regn i vente innføres det vanningsrestriksjoner for abonnenter av Store Langsjø vannverk fra og med 01.08.18.

Hagevanning tillates kun fra kanne eller håndholdt slange med påmontert spredemunnstykke på kveldstid i perioden fra kl. 18.00 til kl. 21.00. Det er ikke tillatt å bruke vannspreder eller perforerte slanger. Vi oppfordrer også til måtehold på generelt vannforbruk. Nivået på sjøen er langt bedre enn i fjor på samme tid, men restriksjonene innføres nå som et føre-var tiltak siden vi ikke vet hvor lenge det vil være tørt.

Hvis du har kommunalt vann og ikke bor på Setskog så er du forsynt med vann fra Store Langsjø vannverk. På Setskog er det Syltomtjern vannverk som forsyner de kommunale abonnentene og der ble de innført vanningsrestriksjoner 22.07.18: https://www.ahk.no/nyheter/vanningsrestriksjoner-syltomtjern-vannverk/. Disse er litt strengere som følge av at det der er grunnvann og ikke overflatevann.

Les mer om den kommunale vannforsyningen her: https://www.ahk.no/vei-vann-og-avlop/vann/vannforsyning/

Råd om hagevanning

Informasjon om riktig vanning som kan føre til et fornuftig forbruk, og samtidig gi plantene bedre livsvilkår.

Gode råd om hagevanning:

  • Plenen din er robust og tåler tørke. Du bør prioritere blomster og busker.
  • Pass på at utendørs kraner ikke står og lekker.
  • Juster opp knivene på gressklipperen slik at gresset ikke klippes for langt ned. Da tåler det bedre sol og tørke og blir ikke så fort tørt/brunt.
  • Vann i overskyet vær og gjerne under eller etter et regnvær. (De fleste regnskyll om sommeren gir ikke nok vann til ei rotbløyte).
  • Ei rotbløyte vil si 2-3 cm vann.

Andre vannkrevende aktiviteter som bilvask, vask av husfasader og lignede bør ikke gjøres i utrengsmål. Innrett arbeidet på en måte som krever minst mulig vannforbruk.

Eksempel på vannforbruk på en familie på 4

En familie på 4 bruker i gjennomsnitt ca 500-600 liter vann pr døgn. Dersom du har en hagespreder med normalt trykk i 3-4 timer tilsvarer dette et vannforbruk på 2500-3000 liter, altså 4-5 ganger normalt husholdningsforbruk.