Gå til innhold Gå til navigasjon

Velferdsteknologi – Åpen dag 20. juni

Publisert:  Av: Raymond Hesthaug

Mange er nysgjerrig på hva som finnes av hjelpemidler, hvordan de virker og om de er lette å bruke. Nå kan du teste dem selv. I en av de nye omsorgsboligene viser vi frem noe av det man kan ha av hjelpemidler og velferdsteknologi i eget hjem. Omsorgsboligen kan du besøke tirsdag 20.06 fra kl.10:00 – 14:00 i Parkveien 8, Bjørkelangen.

Velkommen på visning: Cathrine Haneborg skal vise frem noe av den veldferdsteknologien og hjelpemidler man kan ha i eget hjem.

– De fleste ønsker å bo så lenge som mulig i eget hjem. Hjelpemidler og velferdsteknologi er muliggjør dette. Mange er nysgjerrig på hvilke hjelpemidler som finnes og hvordan de virker. I denne leiligheten kan man komme å se og prøve noe av det vi kan tilby, sier Kakki Balterud-Antonsen.

Leiligheten på Bjørkelangen er møblert som en vanlig leilighet, med ordinære møbler og inventar. I tillegg er den utstyrt med hjelpemidler og teknologi som kan lette hverdagen. I leiligheten finner man både teknologi og hjelpemidler som finnes som hyllevare i butikker, og de som kan bestilles via NAV hjelpemiddelsentral eller kommer som en del av kommunens tilbud innen velferdsteknologi.  

Starter med dørlås

Det starter allerede når vi låser opp døren med en elektronisk dørlås. Det er installert trygghetsalarm med sengesensor, GPS, døralarm, alarmknapper og digitalt tilsyn. Når bruker utløser alarmen kobles man automatisk opp på tale til kommunens helsepersonell. Lampene kan styres med stemmekommando. Seng med elektrisk justering for rygg og fotende. Hvilestol med elektrisk heve- og senkefunksjon. Det er montert bevegelsessensor på lyset på badet, som slår seg av etter ønsket tidsvalg. 

Badet er fra en leverandør som har spesialisert seg på innredning av baderom som skal redusere pleierens belastning og forbedre brukernes livskvalitet. Baderommet er fleksibelt og kan tilpasses alle brukere, og dermed gir det også gi økt selvstendighet. 

Små hjelpemidler og spill

I tillegg finnes det komfyrvakt, elektrisk solskjerming, vaskemaskin med vask- og tørkefunksjon, robotstøvsuger, tidsstyring av strøm. 

Leiligheten er utstyrt med Google Home som styrer lys og kontakter ved hjelp av tale.  

I leiligheten finner man også ulike små hjelpemidler som for eksempel ergonomisk kniv, ostehøvel, gripetang og strømpepåtrekker.  

– Hensikten med hjelpemidlene er å skape trygghet for bruker og pårørende, slik at man kan leve godt hele livet hjemme, sier Kakki Balterud-Antonsen.