Gå til innhold Gå til navigasjon

Verdens toalettdag 19. november

Publisert:  Av: Alette Eldøy

Hver gang det ryddes langs vannkanten kan vi finne søppel som kan spores tilbake til badet. At det som havner i do, kan havne i havet, er det mange som ikke er klar over. Til tross for at avløpsvannet blir fraktet bort og renset før det slippes ut i naturen, fanges ikke alle gjenstander opp i renseanleggene. Dessverre forblir toalettet en vesentlig kilde til marin forsøpling i Norge også i 2019-statistikken

Her i Aurskog-Høland kommune er vi heldige som har et godt sanitærsystem. Men skal vi ha et optimalt avløpssystem må vi tenke over hva vi putter i avløpet. En ting er når vi bruker vask på kjøkken og bad, dusjer og vasker klær. Men i en utslagsvask og i toalett havner ting som ikke skal den veien. Vi skyller ned matrester, q-tips, hår, våtservietter, bleier, tøybleieinnlegg, tamponger, bind, snus, medisiner og det ene med det andre. Dette skaper mye problemer på vårt felles ledningsnett.

Skal vi få et best mulig avløpsvann som vi kan rense optimalt og sende rent nok ut i naturen må vi alle vise dovett. Det vil si at i doen skal kun tre ting: TISS, BÆSJ OG TOALETTPAPIR!

Og husk at dårlig dovett ikke nødvendigvis bare går utover alles ledningsnett. Det kan også skape problemer hos deg selv med tette rør og rotter.

I en spørreundersøkelse som Sentio har utført på oppdrag for Norsk Vann ble 1000 personer spurt om de kastet andre ting i do enn tiss, bæsj og dopapir. Her svart 215 personer ja.  Disse ble spurt videre om hva de kastet i do hvor det viste seg at 46 % kaster matrester, 26 % kaster snus, 21 % kaster våtservietter, 14 % kaster q-tips og 10 % kaster kjemikalier/løsemidler. Dette er dårlig ressursutnyttelse og ved kast av kjemikalier/løsemidler kan det være farlig for de ansatte som vedlikeholder ledningsnettet og renseanleggene i kommunen.

For å enkelt gi godt avløpsvann til renseanlegget nær deg kan følgende gjøres:

  • kjøp en bøtte til å ha på badet for snus, tamponger, bind, q-tips etc.
  • bruk ROAF’s grønne pose til matavfall, hent gratis poser på rådhuset/servicetorget
  • lever kjemikalier/løsemidler/maling som farlig avfall hos ROAF’s gjennvinningstasjon i Aurskog-Høland på Spilhaug
  • lever medisiner på apoteket (det er gratis)

Les mer på hold Norge rent.