PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

fire utenfor rådhuset

Arbeidsmiljø og rolleforståelse

Onsdag 19.03.25 var det møte i partssammensatt utvalg. Både sykefravær, varslinger og HMS-undersøkelsen stod på agendaen. På bakgrunn av oppslag i Indre og sosiale medier den siste uka, ble også politikernes arbeidsgiveransvar diskutert.

– Det var et konstruktivt møte med gode diskusjoner. HR-avdelingen kom med mye nyttig informasjon om arbeidsmiljøet og nærværsarbeidet, sier Roger Evjen, ordfører i Aurskog-Høland kommune.

Tung lesning

– Ansatte blir påvirket av oppslag i lokalavisen, leserinnlegg og kommentarer i sosiale medier. Det kom frem i møtet at mange ansatte opplever det tungt å lese innlegg om arbeidsmiljø som de ikke kjenner seg igjen i, framhold hovedtillitsvalgt Vigdis Jakobsen og hovedverneombud Knut Arne Kvam.

Forholdene som er beskrevet av en arbeidsgiverrepresentant i media samsvarer ikke med resultatene fra medarbeiderundersøkelsen, nedgangen i sykefraværet og konkrete tall for turnover blant sykepleiere i vår kommune.

Diskusjon om roller

De folkevalgtes rolle som arbeidsgiver ble også diskutert i møtet.

– Ombudsrollen som folkevalgte innebærer ikke at man skal gå ut i media med personalsaker, men ta det opp med ordfører eller i de fora det hører hjemme, sier Evjen.

Både ordfører, representantene fra fagorganisasjonene og konstituert kommunedirektør var tydelige på at arbeidsgiverpolitikk i Aurskog-Høland kommune ikke kan drives i media.

Kommuneloven legger føringer for de folkevalgtes rolle, og i folkevalgprogrammet som kommunestyret har deltatt på har denne rolleforståelsen vært vektlagt.

– Både ansatte i kommunen og folkevalgte skal kunne ta opp kritikkverdige forhold, men det skal gjøres gjennom de riktige kanalene slik at forholdet kan bli løst. Det er kommunestyret som kollegium som utøver arbeidsgiveransvaret, og som folkevalgte har vi et ansvar for å fremstå som en seriøs arbeidsgiver. Selvfølgelig skal vi lytte til innbyggerne, og formidle informasjon og påstander videre til kommunedirektøren, sier Evjen.

– Jeg vil understreke at alle ansatte oppfordres til å ta opp saker med sin leder. Dersom du ikke tør å ta det opp med din leder, kan du kontakte tillitsvalgt, verneombud eller HR, sier Johnsen, - i tillegg kan alle varsle anonymt til Romerike Revisjon.

Fire varslinger

Ut fra medieoppslagene den siste tiden kan det virke som om vi har fått inn mange varsler om kritikkverdige forhold. Det stemmer ikke. Det siste halve året er det kommet inn fire varsler. 

– Tre av dem er behandlet av Romerike revisjon IKS, og en av dem er behandlet av kommunens varslingsgruppe. To av varslene som revisjonen behandlet ble gransket og deretter lukket, forteller Anne Kirsti Johnsen, konstituert kommunedirektør.

Den tredje varslingssaken ble lukket av revisjonen uten granskning, da innholdet i varselet ikke ga grunnlag for granskning. Varslet som ble behandlet av kommunens varslingsgruppe ble besluttet lukket fordi det ikke var grunnlag for varsling.

Kvalitetssystemet QM365 brukes aktivt i alle sektorer. De fleste av hendelsene som registreres er fra sektor oppvekst og inkludering og sektor helse. Det er ikke registrert avvik i helse eller opplysninger i den anonyme medarbeiderundersøkelsen om fryktkultur.

Sykefraværet går ned

Sykefraværet er på vei ned, også i sektor helse.

– Sykefraværet i 2024 ble litt lavere enn i 2023, noe som er svært gledelig. Det er fortsatt høyt, men vi jobber hardt for å fortsette den nedadgående trenden. Nye tall fra 2025 viser at sykefraværet i helse har gått ned fra 14,3 prosent i 2024 til 12,2 prosent hittil i år, sier Johnsen. 

Vi jobber kontinuerlig med å redusere sykefraværet, med særlig fokus på forebygging og gode oppfølgingsrutiner. Samlet sykefravær gikk ned fra 10,19 prosent i 2023, til 9,89 prosent i 2024.

Vi trives på jobb

Resultatene fra HMS-undersøkelsen viser at over 96 prosent av de ansatte trives på jobb. I helse er dette tallet 95 prosent.

– Arbeidsmiljø, trivsel og nærvær er uhyre viktig, og alle virksomheter jobber med oppfølgingen av resultatene av arbeidsmiljøundersøkelsen for å finne forbedringstiltak. Vernetjeneste, tillitsvalgte, medarbeider og ledere jobber sammen om dette, sier Johnsen.

Sist endret: 21.03.2025