PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Nye kostholdsråd i 2024

Hva du spiser og drikker påvirker helsen din. Små grep i hverdagen kan bety mye. Et sunt og variert kosthold er bra for helsen din og kan forebygge sykdom. Hvilke grep bør du gjøre, hva bør du spise mer av, og hva bør du unngå? Nasjonale kostholdsråd finner du her.

Hvilket kosthold vi har og hva den inneholder vil ha noe å si for helsen. Derfor har vi i Norge nasjonale kostholdsråd som er basert på forskning og kunnskap, og som gir råd om hva et helsegunstig kosthold burde inneholde.

I juni 2023 kom de nye nordiske ernæringsanbefalingene, noe som danner en ny samlet oversikt over forskning og kunnskap på kostholdsområdet. Anbefalingene i denne rapporten bygger på tilgjengelig vitenskap om både matforbruk, helse og miljø, noe som gjør at den inneholder noen nye elementer.

De norske kostholdsrådene er laget med bakgrunn i de nordiske ernæringsanbefalingene, og er tilpasset hvordan vi lever her i Norge. Norge vil derfor nå se på om det er behov for å endre noe i sine egne kostholdsråd på bakgrunn av rapporten.

Her er kostholdsrådene

De norske kostholdsrådene gir anbefalinger om kostholdet. Det vil si hva vi burde spise mindre av, hva vi burde spise mer av, og eventuelt hva vi burde unngå.

Kostrådene skal bidra til å fremme folkehelsen og forebygge sykdom.

Kort oppsummert er dette de nåværende kostholdsrådene:

  • Spis mer av: grønnsaker, frukt, bær, fisk og fiskeprodukter.
  • Spis mindre av: Rødt kjøtt og kjøttprodukter, salt/matvarer med mye salt, sukker/brus/saft/godteri.
  • Velg disse matvarene: grove kornprodukter i stedet for fine, olje og myk margarin i stedet for smør/margarin som inneholder mer mettet fett (disse er gjerne harde i romtemperatur), magre meieriprodukter i stedet for fete, og vann i stedet for saft og brus.
  • Du kan lese mer om kostholdsrådene her.

Hva sier de nordiske ernæringsrådene

I den nye rapporten med nordiske ernæringsanbefalinger er det første gang det sees på vitenskapelige anbefalinger for både helse og miljøet. Blant annet viser denne rapporten at et sunt kosthold for helsen, også er gunstig for miljøet.

I korte trekk blir det i rapporten anbefalt hovedsakelig plantebasert kost med mye grønnsaker, frukt, bær, belgfrukter, potet og fullkorn. Det anbefales et stort inntak av fisk og nøtter, et moderat inntak av melkeprodukter med lav fettprosent og en begrenset mengde rødt kjøtt og hvitt kjøtt. I tillegg anbefales det et minimalt inntak av prosessert kjøtt og prosessere næringsmidler med høyt innhold av fett, salt og sukker, og det er anbefalt å unngå å drikke alkohol.

Hvorfor er kostholdsrådene viktige for folkehelsen

  • Ett usunt kosthold er en av de viktigste risikofaktorene for sykdom og for tidlig død, både i Norge og ellers i verden.
  • Et sunt og variert kosthold kombinert med fysisk aktivitet er bra for helsen og forebygger dårlig helse og dårlig livskvalitet. Små grep i hverdagen for et sunnere kosthold kan derfor bety mye for helsen din.
  • Et sunt kosthold og fysisk aktivitet, kan redusere risikoen for flere ikke-smittsomme sykdommer slik som kreft, hjerte- og karsykdom og diabetes type 2.

Når kommer det nye norske kostholdsråd

Den nye rapporten vil brukes som et kunnskapsgrunnlag for en gjennomgang av de kostholdsrådene vi har i Norge. Det er Helsedirektoratet som har ansvaret for arbeidet og oppdatering av de norske kostrådene er planlagt at skal være klart i løpet av 2024. 

Regjeringen har besluttet at de nasjonale kostrådene skal baseres på sammenhengen mellom kosthold og helse. Klima- og miljømessig påvirkning av ulike matvaregrupper vil bli omtalt, men skal ikke integreres i rådene.

– Når de nye norske kostholdsrådene blir lansert er det ikke nødvendigvis helt likt som de nordiske anbefalingene, da det er de ulike nordiske landene som lager sine egne kostråd med bakgrunn i den nye kunnskapen, hensyn til norske forhold, nasjonale prioriteringer og lokale sammenhenger, sier folkehelsekoordinator Anne Mette Brustuen.

Du kan lese mer og holde seg oppdatert om arbeidet med kostholdsrådene her.

 

 

Sist endret: 02.01.2024