PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Sammen i stormen

De ansatte ved Hemnes sykehjem kan se tilbake på noen tøffe uker. I begynnelsen av april ble det påvist koronasmitte der. Etter to måneder ble sykehjemmet friskmeldt og virksomhetsleder Linda Jørgensen roser både de som jobber ved sykehjemmet og i resten av kommunen for innsats og samarbeid.  

– Jeg vil berømme alle de som jobber her. De har vist en utrolig stå-på vilje, vært positive og vært med på de omstillingen vi måtte gjøre. Samarbeidet med resten av kommunen har også vært veldig bra, sier Jørgensen.  

Kommunedirektør Inger Hegna og kommunalsjef for Helse og livsmestring Kjersti Vevstad har tatt turen til Hemnes for å takke Jørgensen og de andre som jobber ved sykehjemmet for deres innsats, og for å høre hvordan de har hatt det i denne tiden.   

Jørgensen mener de har kommet styrket ut av det, men legger ikke skjul på at det har vært en krevende tid. 

– Det har vært tøft for alle å stå i en slik situasjon hvor alt er nytt, og ingenting er tilrettelagt. Det har vært en psykisk belastning å jobbe i det. Å gå og være redd for at man tar med smitten inn på sykehjemmet, eller at man tar den med hjem til familien sin, sier Jørgensen.  

Hjelp fra alle kanter 

Da smitten var et faktum, fikk de hjelp fra alle kanter. Eiendomsavdelingen bisto med å sette opp telt for å isolere de smittede til en egen fløy. Prøver ble hentet og smittevernsutstyr levert, mens konstituert kommuneoverlege svarte på telefonen sent og tidlig. Ansatte fra andre områder og andre sykehjem kom til Hemnes for å hjelpe til.  

– Å jobbe i Aurskog-Høland kommune under en krise er som en drøm! Her står vi sammen og hjelper hverandre, sier Jørgensen, som vil benytte anledningen til å takke alle for hjelpen.  

I løpet av perioden fra mars til juni måtte mange av de ansatte ut i karantene, og de trengte hjelp utenfra for å dekke opp alle vaktene. Ansatte i barnehager, fra psykisk helse og helsesykepleiere kom for å hjelpe til på sykehjemmet.  

– Vi er utrolig takknemlig for all den hjelpen vi har fått. Folk fra andre områder kom og tok i et tak. Det var tøft gjort. Da de ansatte fra Bjørkelangen sykehjem kom, lettet mye av trykket, og vi fikk en mer stabil arbeidsstab. Anita Furuknap Holtet, som er leder for alle sykehjemmene i kommunen, har vært støttende, og har bidratt praktisk. Hun er en veldig god sjef! sier Jørgensen.  

Kommunedirektøren er imponert over innsatsen de har gjort ved sykehjemmet. 

– Ved mange sykehjem har de opplevd at smitten har spredd seg til andre avdelinger. Det gjorde den ikke her. De har gjort en kjempeinnsats, og stått på i denne tøffe perioden, sier Hegna, som også vil takke alle for den gode jobben de har gjort. 

Friskmeldt  

Mange av beboerne har sagt at korona har de ikke tid til, så det var stor glede den siste uka i mai da sykehjemmet ble friskmeldt. Fredagen før pinse ringte personalet rundt til alle pårørende og avtalte besøkstid.  

– Det var etterlengtet. Sykehjemmet har vært stengt for besøkende siden 9. mars. Vi har møtt stor forståelse på at det måtte være stengt, men det var godt å endelig kunne møte hverandre ordentlig igjen, sier Jørgensen. 

Etter det har det blitt mange besøk, men det er fortsatt strenger restriksjoner. Besøkene avtales på forhånd, de pårørende får fortsatt ikke komme inn på avdelingen, men møtes ute eller på bestemte besøksområder.  

Mange tiltak 

Da hele Norge ble stengt ned på grunn av korona, var de raske med å innføre team-turnus på sykehjemmet. Det innebærer at man jobber sammen i faste vaktlag og de som ønsker det har langvakter. 

– Det fører til færre folk på jobb i løpet av et døgn, og dermed mindre smittepunkter. Ved vaktskifte blir hele avdelingen desinfisert før nytt team kommer på. I tillegg blir den også desinfisert tre ganger per vakt.  

Før jul opplevde sykehjemmet noroviruset. De erfaringene de dannet seg da var viktige når koronaen rammet. Da hadde de allerede fått opplæring i smittevern og prøvd ut det å jobbe med teamturnus.  

– På grunn av noroviruset startet vi med kompetansehevende tiltak allerede i desember. Til sammen har vi alle gjennomført 23 tiltak, som E-lærings kurs, rutiner, oppdatert oss på fagstoff, gjennomført undervisning om korona og smittevern, sier Jørgensen.  

Da de fikk de første Covid-pasientene ved sykehjemmet ble de isolert inn i egen fløy. Der ble det plassert eget telt utenfor, som fungerte som en sluse for smittevernsutstyr. Dette for å beskytte resten av avdelingen. Det ble satt eget personalet på denne fløyen, hvor det var en sykepleier på til enhver tid. 

Ved resten av sykehjemmet fikk ikke helsepersonell gå mellom Bokollektivet, sykeavdelingen og trygghetsavdelingen. 

I slutten av april ble alle pasienter og ansatte ved sykehjemmet testet for korona.  

Sykehjemmet fortsetter med langvakter til over sommeren. 

Forfatter: Alette Eldøy

Sist endret: 24.11.2020