PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Leder står sammen

Sterk beredskap – Trygg kommune

Selv om vi lever i et trygt land, kan uønskede hendelser oppstå også hos oss. Statsforvalterens tilsyn med kommunen viser at vi har en solid beredskap, og er godt forberedt for å håndtere kriser. Uforutsette hendelser og kriser kan oppstå når som helst, og kommunen jobber kontinuerlig med å styrke beredskapsplaner og rutiner. Men et robust samfunn bygges sammen. Derfor er det viktig at også du som innbygger er forberedt. Se hva du som innbygger bør gjøre her.

– Denne vurderingen fra Statsforvalteren bekrefter at vi har en solid beredskap i Aurskog-Høland. Våre innbyggere skal føle seg trygge på at kommunen er forberedt og klare til å håndtere kriser på en god måte, sier ordfører Roger Evjen.

Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus gjennomførte tilsyn med Aurskog-Høland kommune sitt arbeid med, og etterlevelse av, kravene til kommunal beredskapsplikt. Statsforvalteren avdekket ikke noen avvik i tilsynet. Aurskog-Høland får ros for godt og systematisk beredskapsarbeid i Statsforvalterens rapport.

– Gjennom systemrevisjon av dokumentene er det tydelig at kommunen jobber helhetlig og systematisk med beredskap, skriver Statsforvalter.

Trygghet gjennom forberedelse

– Beredskap er ikke noe man bygger én gang, det er et kontinuerlig arbeid. De gode resultatene i tilsynet viser at vi har robuste planer og systemer på plass, men vi skal fortsette å utvikle oss for å møte fremtidige utfordringer, sier Jan-Ivar Jenssen, beredskapskoordinator i Aurskog-Høland kommune.

Aurskog-Høland har gode og oppdaterte planer og rutiner for å forebygge og møte klimarelaterte hendelser, digitale trusler, bortfall av nett, telefon og vannforsyning, pandemier og annet.

– Kommunen må være forberedt på kriser, og vi har et stort ansvar for å beskytte innbyggerne og kritiske samfunnsfunksjoner. Det vi ser nå er at geopolitiske spenninger og endringer i nasjonale beredskapskrav påvirker oss mer enn før. Vi må være godt rustet til å håndtere både akutte kriser og mer langvarige beredskapssituasjoner, sier Jenssen.

Egenberedskap: Hva kan du gjøre?

– Jeg er stolt over at Statsforvalterens tilsyn bekrefter at vi har en sterk og gjennomarbeidet beredskap i Aurskog-Høland. Trygghet for våre innbyggere er noe vi tar på største alvor, og den tryggheten bygger vi sammen. Kommunens ansvar er stort, men hver og en av oss har også en viktig rolle. Når innbyggere og kommune samarbeider, står vi sterkere i møte med både små og store hendelser, sier kommunedirektør Anne Kirsti Johnsen i Aurskog-Høland kommune.

Selv om vi lever i et trygt land, kan uønskede hendelser oppstå også hos oss. Og hvis vi rammes av en stor hendelse eller krise, er det mange som trenger hjelp. Ved å være forberedt, bidrar du til at de som trenger det mest, får hjelp først i en eventuell krisesituasjon. På den måten er du en del av Norges beredskap.

– Jeg oppfordrer alle innbyggere til å ta en aktiv rolle i beredskapsarbeidet. Beredskap handler ikke bare om akutte kriser, det handler om å ha en robust kommune hvor alle er best mulig forberedt til å håndtere både små og store utfordringer, sier Jenssen.

Visste du at vi har en egen side for beredskap på vår hjemmeside? Ta en titt her. I tillegg har vi alle et ansvar for egenberedskap i våre hjem. Vi skal kunne klare oss minst 1 uke med det vi har i hus av mat, vann og alternative lys- og varmekilder.

Sammen skaper vi en trygg kommune!

Forfatter: Kari Aasberg Bradley

Sist endret: 28.04.2025