PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Sykepleier i bil

Som mange andre kommuner har vi utfordringer med å rekruttere sykepleiere i faste stillinger, vikariater og til ferieavvikling. Derfor startet vi ordningen med det vi kaller sykepleier i bil sommeren 2023.

Sykepleier i bil er en målrettet tjeneste som utfører sykepleieroppgaver ved behov. Ordningen i vår kommune innebærer at det på enkelte vakter er slik at en sykepleier dekker to sykehjem.

– Ved ferieavvikling, fravær eller ledige stillinger vil det oppstå et behov for samarbeid om sykepleierresursene på tvers av sykehjemmene. Da vil en sykepleier ha rollen som sykepleier i bil i forkant av vakten, og må bistå dersom det blir behov for sykepleiertjenester ved det sykehjemmet som ikke har sykepleier på jobb, forklarer Linda Jørgensen, kommunalsjef for sektor Helse.

– Når det ikke er tilstrekkelig tilgang på ressurser, må man våge å se etter nye løsninger. I en periode ble det brukt bakvaktsordninger for å demme opp for vakante vakter, men dette førte til økt slitasje på faste ansatte, og frarøvet dem muligheten til å restituere og hente seg inn før neste vakt. Dette ønsket fagorganisasjonene en slutt på, sier hovedtillitsvalgt for Norsk Sykepleieforbund Karoline Holm.  

Om det er forsvarlig å gi denne type tjeneste vurderes fra gang til gang, utfra pasientene som er på sykehjemmene. Det gjøres en ROS-analyse i forkant av hver vakt, slik at vi vet at vi gir en forsvarlig tjeneste.

Kjører ikke mye

Oppdragene sykepleieren får kan være smertebehandling, kliniske vurderinger og andre akutte oppgaver. 

– De fleste av disse oppdragene løses via telefon eller videokonferanse, og det er sjelden utrykninger. Samarbeidet gjelder hovedsakelig mellom Aurskog og Hemnes, sier Jørgensen.

Gjennom denne ordningen unngår vi påkjenningen sykepleiere har hatt med bakvaktsløsninger som har vært benyttet i mange år, blant annet på Hemnes sykehjem. Vi kan også unngå utgifter til vikarbyrå, som er en kostbar tjeneste som gir lite kontinuitet.

– For å trygge våre medarbeidere i rollene sine gjennomførte alle våre sykepleiere og helsefagarbeidere kurs i en arbeidsmetodikk for å øke sin kliniske observasjonskompetanse før oppstart. Vi har svært dyktige ansatte med høy fagkompetanse som gir gode tjenester, sier Jørgensen.

– Sykepleier i bil har vært drøftet med hovedtillitsvalgte fra starten av. Det ses ikke som en optimal løsning, men som et forsøk på å møte dagens utfordringer med de ressursene man har tilgjengelig. I en slik situasjon er det som ansattrepresentant viktig at ordningen er så forutsigbar som mulig, og at man gjør sitt ytterste for å ivareta faglig forsvarlighet og trygghet for de ansatte på vakt. I dialog med arbeidsgiver har det blitt vektlagt nødvendig opplæring av andre yrkesgrupper, slik at de har trygghet og kompetanse til å vurdere når det er spesifikt behov for sykepleierkompetanse, og at nødvendige prosedyrer og rutiner er på plass, sier hovedtillitsvalgt for Norsk Sykepleieforbund Karoline Holm. 

Vanlig praksis

I KS Arbeidsgivermonitor fra 2023 ser 92 prosent av kommunene på det som ganske eller meget utfordrende å rekruttere sykepleiere. Det er sykepleiermangel over hele landet og det skaper utfordringer i norsk helsevesen. I tillegg lever vi lengre og lever lengre med sykdommer, så hele Norge må organisere helsetjenestene på nye måter.

Det er mange kommuner som har innført ordningen med målrettet sykepleieroppgaver i ulike former. I andre kommuner som for eksempel Trondheim, Kristiansund, og Horten heter tjenesten ambulerende sykepleierteam som er et mer dekkende navn, ettersom sykepleieren sjelden er i bil.

– Vi skulle gjerne ansatt flere sykepleiere, men vi har i likhet med andre kommuner problemer med å rekruttere dem. Sykepleier i bil er en måte å opprettholde sykehjemstjenesten på Hemnes, Aurskog og Bjørkelangen, sier Jørgensen.

I desember 2024 vedtok kommunestyret at hjemmetjenesten og sykehjemstjenesten skal ha et felles ambulerende sykepleieteam på natt. Dette vil gi en større robusthet i tjenestene.

To damer på et tak

Forfatter: Alette Eldøy

Sist endret: 02.04.2025